Menu
Your Cart

Geo-/PhotoTagging

 

Wat is Geo-/Phototagging?

Geotagging is een begrip waarbinnen Digitale fotografie en GPS Technologie elkaar ontmoeten. Geotagging is het koppelen van geografische gegevens aan Digitale foto’s.

 

Middels het loggen van coördinaten kunnen (reis)routes achteraf op de PC terugbekeken worden (Routeplayback) in bijvoorbeeld het gratis Google Maps. Door middel van het koppelen van de GPS coördinaten aan de systeemtijd van de Digitale camera (Geotagging) kan er een link gemaakt worden tussen genomen foto's en GPS locatie. Meer specifiek: iedere digitale foto (JPEG, TIFF) heeft een klein onzichtbaar blokje gegevens, genaamd EXIF (Exchangeable Image File Format) informatie. Exif informatie kan bijvoorbeeld gegevens over de digitale camera (merk en model) bevatten en gegevens over sluitertijd en belichting. En met de komst van FotoTagging nu ook de GPS positie op het aardoppervlak.

Exif informatie is bij normaal gebruik niet zichtbaar. Maar na het inlezen in gratis (online) bewerkingssoftware als Picasa en Google Earth kunnen aanklikbare thumbnails in de digitale kaart worden geplaatst. Zo kan men voortaan exact zien waar welke foto is genomen. Andere bekende online foto portals zijn Locr, Flickr en Panoramio.

Er kan bekeken worden op welke plaats en op welke tijd een foto is genomen. Met andere woorden, in een oogopslag kan een compleet Digitaal reisverslag gecreëerd worden dat vervolgens eenvoudig kan worden gedeeld met vrienden of bekenden. Dit kan ook online via bekende websites als bijvoorbeeld Locr en Flickr. Thuis of vanaf bijvoorbeeld uw vakantie bestemming als reisblog.

In het kort zijn er op dit moment grofweg 3 categorieën Geo-/PhotoTaggers te onderscheiden:

GPS PhotoTagging met tussenkomst PC (incl. software) (grootste categorie) 
Losse GPS met aparte dockingstation voor standalone PhotoTagging op geheugenkaart
Direct PhotoTagging op Camera (alleen beschikbaar voor Nikon DSLR Camera's)

Voor Geotagging zijn benodigd:

Een GPS Receiver met Datalogging en Geotagging functionaliteit en software
Een Digitale Camera

De beoogde gebruikers groep van Geo-/PhotoTagging apparatuur is zeer uitgebreid, om enkele voorbeelden te noemen:

Mensen die orde willen scheppen in hun steeds sneller groeiende digitale foto verzameling.
(Vakantie-/Natuur-/Onroerend goed) Fotografen die de locatie van foto’s willen vastleggen.
Reizigers die hun routetrack tastbaar willen maken op het beeldscherm van de computer. En foto locaties willen kunnen vastleggen.
Zakelijke gebruikers (routeplayback afgelegde routes werknemers en wagens).
Een ieder die het leuk vindt om online foto’s te delen ‘live’ vanaf een vakantie bestemming of na terugkeer van een trip van
   achter de computer thuis.

  

Een leuk en geanimeerd praktijk voorbeeld van PhotoTagging vindt u op Youtube. Deze Video Review (gebaseerd op de i-gotU GT-100) is gemaakt door DSLR. Deze video, geeft u direct een goede impressie van hetgeen Geo-/PhotoTagging precies inhoudt. Klik de onderstaande afbeelding aan, om de video te starten: